HistoriaTrochę osobiścieWarte zobaczenia

Wino z Samos

admin1 comment206 views

Wino produkowano na Samos od zawsze, w starożytności wyspa miała nawet własne, charakterystyczne dla siebie amfory. Najstarszy na świecie zachowany wrak zatopionego statku znajduje się w zamku w Kyreni – Cypr Północny – i właśnie po kształcie tych amfor wiadomo, że statek przewoził wino z Samos.

Od stuleci słodkie wino ze szczepu muskat było używane podczas liturgii w kościele katolickiem, a wg www.mysamos.gr jest używane do dzisiaj w Watykanie i prawdopodobnie to właśnie jest przyczyną, że na świecie znane jest głównie samoskie wino słodkie.

Taka ciekawostka przyrodnicza – zarówno słodkie, jak i wytrawne wina produkuje się z tych samych owoców, różnica polega jedynie na tym, że do produkcji wina słodkiego używa się suszu winogron, zaś do wytrawnego – całych, świeżych owoców.

Najbardziej znanym winem wytrawnym, a także najczęściej nagradzanym jest Psiles Chorfes, które w sklepie kosztuje około 7 Euro za butelkę. Kiedy raz to wino skosztujesz – już nie zapomnisz smaku wytrawnego muskatu do końca życia.

Nieco na uboczu stolicy wyspy, w dzielnicy Malagari, znajduje się muzeum wina, gdzie można prześledzić całą produkcję wina, można też się tam dowiedzieć, że pierwsza na świecie metaxa była wyprodukowana właśnie z tutejszego wina muskat.

Muzeum jest czynne od maja do końca października w godzinach od 10.00 do 17, codziennie z wyjątkiem niedzieli, wstęp – dwa euro.

PS. w kwestii formalnej, na Samos pijemy tylko samoskie wina, a znana retsina jest w sprzedaży tylko dla turystów 😉 .

  • Marcin

    Ja juz tesknie za tym winem! 🙂

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.