Gotuj z SamosiąTrochę osobiście

Suszone pomidory

admin1 comment496 views

Chyba każdy z nas jadł w Grecji suszone pomidory, ociekające słońcem i oliwą…

 Ten zapach, ten smak…
W Polsce można już kupić suszone pomidorki w słoiczkach, gotowe do spożycia. Jeśli jednak chcecie, to możecie spróbować przyrządzić je sami.
Składniki
Czosnek
bazylia – bez znaczenia, czy suszona, czy świeża
sól do smaku
oliwa z oliwek
i oczywiście suszone pomidory.
Przygotowanie:
wsypujemy do garnka suszone pomidory – przywiezione z Grecji oczywiście 😉 .
Gotujemy w zwykłej wodzie do momentu, aż się zrobią miękkie – zazwyczaj około 20 minut.
Odsączamy wodę i dodajemy sprasowany czosnek – ja daję dwa ząbki na taką ilość pomidorów, jaka jest na zdjęciu.
Dodajemy bazylię, odrobinę soli i skrapiamy wszystko oliwą z oliwek.
I gotowe.
Smacznego!
PS. suszone pomidory dostanie w każdym niemal sklepie w Grecji, nawet w Lidlu, na stoisku z warzywami.
  • Marcin

    Ooooooo uwielbiam suszone pomidory. ALE – to fakt, nie kazde smakuja! te greckie, z grecka oliwa i sloncem sa najlepsze 🙂

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.