Gotuj z Samosią

Sałatka samoska

admin1 comment294 views

Przede wszystkim, fetę moczymy w mleku – i tam też ją trzymamy 🙂 to znaczy, nie musimy zużyć całego kawałka fety, co nam zostanie – zostawiamy “zatopione” w mleku. Ser zmienia wówczas nieco smak i znacznie dłużej utrzymuje świeżość.

Oregano, to podstawowy składnik greckiej sałatki, też należy o tym pamiętać.

prezentowana sałatka, to:

dwa pomidory

jeden ogórek

ser feta

oliwa

szczypta oregano

kilka listków bazylii

jedna świeża figa

Ogórki i pomidory obieramy ze skórki, kroimy i mieszamy.

Na to sypiemy nieco pokrojonej, świeżej bazylii, szczypta oregano i całość skrapiamy oliwą.

Mieszamy – ale lekko

Na wierzch kładziemy kawałki fety – nie mieszamy!

na szczyt – pokrojoną drobniutko figę.

Smacznego!

  • Marcin

    Ale ze moczymy w mleku – to nie wiedzialem !
    Super podpowiedz! 🙂

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.