Gotuj z Samosią

Pieczone pierogi z płuckami

admin1 comment147 views

Dla mnie, to taki smak z dzieciństwa, pamiętam pierogi z mięsem, które robiła kiedyś moja mama. Postanowiłam ten smak odtworzyć tutaj, w Grecji.

 Składniki:
– płuca (w moim przypadku z dwóch kóz), około pół kg
– 2 cebule czerwone
– trzy jajka
– przyprawy
– oliwa do smażenia
– ciasto do pierogów
Przygotowanie:
Płuca należy ugotować do miękkości i następnie zmielić.
Na patelni typu WOK rozgrzewamy oliwę i szklimy drobno pokrojoną cebulę – obie.
Kiedy cebula nabierze znanego nam koloru – szklanego – wrzucamy zmielone mięso i całość podsmażamy.
Przekładamy wszystko do miski, gdzie przyprawiamy farsz do smaku – ja dodaję trochę soli, lubczyk i ostre chilli, całość łączymy wrzucając dwa surowe jajka – jeszcze jedno nam zostaje.
Kroimy ciasto i sklejamy pierogi – ja robię duże, z reguły na blasze mieści mi się 16 sztuk.
Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem surowym, da to nam później piękny, złocisty kolor pierogów.
Wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż się się ciasto zarumieni – w praktyce około 20 minut w temperaturze  160 stopni .
Po wyjęciu wyglądają tak:
Smakują rewelacyjnie, Grecy zachwyceni!
PS. z podanych proporcji wychodzi mi około 30 pierogów.
Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.