Gotuj z Samosią

Pieczone kabaczki

admin1 comment100 views

Kabaczki obrodziły w tym roku równie mocno, jak i w latach poprzednich, one tak po prostu mają. Kto je raz zasiał w ogródku doskonale wie, o czym mówię, stąd przepisy na kabaczki czy cukinie zawsze są mile widziane.  Poniżej przedstawiam dwie wersje pieczonych kabaczków.

 Kabaczki należy obrać ze skórki, wydłubać pestki i wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody – gotować przez maksimum 4 minuty.
Wyjąć delikatnie kabaczki i włożyć do naczynia żaroodpornego, gdzie będziemy je “nadziewać”, np. na spód kładziemy plastry bekonu.
Potem kładziemy pieczarki
 
kolejno pokrojoną w kostki paprykę
na to kładziemy pomidory i ser – najlepiej mozzarella, ale sprawdzi się każdy – a jeśli pomidory i mozzarella, to koniecznie na wierzch bazylia.
Skrapiamy nieco oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem i całość wsadzamy do piekarnika, podduszamy, aż się stopi ser – w niewysokiej temperaturze, max 160 stopni.

Kabaczki z mięsem

Kabaczki przygotowujemy podobnie, czyli obieramy, wyłuskujemy pestki, blanszujemy (4-5 minut we wrzącej wodzie) i przygotowujemy nadzienie mięsne, jak kto lubi i wsadzamy do środka kabaczków.
 
Na wierz dajemy starty ser żółty, całość pieczemy – aż do stopienia sera – mięso jest przecież już przesmażone na patelni, zaś kabaczki niemal miękkie po zblanszowaniu.
 
Po upieczeniu całość wygląda tak:
 
Smacznego!
  • Marcin

    Wyglada smakowicie 😉 Do przetestowania 🙂
    Pozdrowienia !

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.