Gotuj z Samosią

Pasticcio, czyli grecka wersja lasagne

admin4 comments2272 views

Potrawa ta ma wiele wersji, można powiedzieć – ilu kucharzy, tyle przepisów 🙂 poniżej przedstawiam przepis najbardziej podstawowy na tę pyszną, bardzo grecką potrawę.

Zaczynamy:

Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę

IMG-20160807-WA0005

do tego dajemy zmielone mięso wołowe i przesmażamy

IMG-20160807-WA0002

dodajemy przecier pomidorowy – Grecy zazwyczaj dodają po prostu starte w malakserze na miazgę świeże pomidory

IMG-20160807-WA0003

mieszamy i smażymy, dodajemy czosnek – ilość dowolna, jak kto lubi, do tego sól, pieprz do smaku.

 

Zostawiamy na ogniu, by “odparowało”.

W tym czasie gotujemy makaron – odpowiednie są rurki, tutaj mają nawet specjalną odmianę makaronu o nazwie pistachio, który wygląda tak, jak trochę grubsze rurki, gdyż mają dziurki w środku.

Następnie na dnie naczynia – metalowego lub żaroodpornego – kładziemy część makaronu i posypujemy startym serem – najlepszy byłby parmezan do tego, ale ostatecznie poczciwa starta gouda też da radę 😉

IMG-20160807-WA0001

na to kładziemy przygotowane mięso w pomidorach

IMG-20160807-WA0008

i kolejna warstwa makaronu z serem

IMG-20160807-WA0009

Całość odstawiamy na chwilę, by przygotować sos beszamelowy.

Przepis na sos:

topimy 1/3 kostki masła w garnku

dodajemy ze 3 łyżki mąki

mieszamy i czekamy aż się zżółci – nieustannie mieszając.

IMG-20160807-WA0012

następnie dodajemy około 2 kubków mleka

IMG-20160807-WA0013

Mieszamy

dodajemy 3 świeże żółtka

mieszamy

dodajemy ser starty

mieszamy – wszystko się teraz robi gęste i klejące

potem dodajemy startą gałkę muszkatołową i sos mamy gotowy

IMG-20160807-WA0016

całość wlewamy na przygotowany wcześniej makaron z mięsem.

IMG-20160807-WA0023

i pieczemy do momentu zarumienienia się sera – około 15 minut w 200 stopniach

IMG-20160807-WA0022

no i gotowe, smacznego!

IMG_20160807_152148

 

 

 

  • Marcin

    Mniam. Czyli potrawa ma teraz kolejną wersję, Twoją 🙂

  • Greg

    Jedna ważna uwaga: żeby smakowało rzeczywiście po grecku, to mięso należy doprawić CYNAMONEM. Zwykle wrzuca się patyczek cynamonowy do smażącego się mięsa, a potem się go usuwa. W proszku też może być, ale z umiarem. To oryginalne i charakterystyczne dla Greków połączenie smakowe. Spróbujcie.

  • Lukasz

    No prosze, nie spodziewalem sie takich przepisow tutaj;-) SUPER!! Bedzie troche Grecji w domu 😉

    • admin

      smacznego!

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.