Gotuj z Samosią

Nadziewane papryki

admin2 comments339 views

To jeden z najbardziej znanych specjałów kuchni greckiej, czyli tutejsza wersja gołąbków 🙂 .

Składniki:
Dwa pomidory
Cztery cebule
Malutkie cukinie
Malutkie kabaczki
Malutkie bakłażany
Kwiaty cukinii
Dwie papryki czerwone
Dwie papryki zielone
UWAGA: jeśli nie mamy któregoś ze składników, nie ma końca świata 😉
20 dkg pieczarek
Jeśli ktoś bardzo lubi, to może być tez 15 dkg mielonego mięsa
Kasza lub ryż
Przyprawy:
Sumak – w tym przypadku można zastąpić warzywkiem
Sól
Czosnek
Ostra papryka
Duże kamienie – oczywiście umyte, jeśli nie mamy, to nie koniec świata 🙂 .
Przygotowanie:
Jeśli posiadamy sumak, to do zimnej wody 4 szklanki – dodajemy trzy łyżki stołowe sumaku i gotujemy w garnku do wrzenia. Potem czekamy, aż wystygnie. Czynność te robimy na samym początku przygotowywania potrawy, kiedy bowiem skończymy przygotowywać nadziewane warzywa, przygotowany wywar będzie miał idealną temperaturę.
Jeśli nie posiadamy sumaku, ten punkt pomijamy 😉 .
Zaczynamy właściwe przygotowanie potrawy 😉
Cała idea polega na tym, by wydłubać środek i do środka wsadzić farsz 🙂 .
Czyli: cebule obieramy tak, żeby zostawić zewnętrzną łupinkę – jakieś dwie warstwy. Środek odkładamy na razie na bok, na talerz, który nazwijmy sobie talerzem A.
Pomidorom ucinamy główki, ze środka łyżeczką wydłubujemy nadzienie, które kładziemy na talerzu A, „kapelusiki” od pomidorów kładziemy na talerz B, posłuży nam potem do zamknięcia pomidora.
Cukinie, kabaczki i bakłażany robimy w identyczny sposób – odcinamy wierzch warzywa – kladziemy je na talerz B, przecież też potem będziemy zamykać.
Środek wydłubujemy, doskonale do tego służy urządzenie do wydłubywania ogryzków z jabłek. Środki kładziemy na nasz talerz A
Kwiaty cukinii na razie zostawiamy
Paprykom odcinamy główki, które kładziemy na nasz talerz B – do zamknięcia papryk. Warzywo w środku oczyszczamy i wyrzucamy wszystkie pestki.
Przygotowanie farszu
Talerz A
Cała zawartość talerza idzie „pod nóż”, czyli wszystko kroimy i mieszkamy ze sobą.
Kroimy bardzo drobno pieczarki
Kroimy czosnek
Wszystko razem mieszamy
Dodajemy 1 i pół szklanki kaszy, jeżeli mamy też mięso, to także teraz dodajemy, wszystko razem mieszamy, solimy, dodajemy przyprawy.
Napełnianie warzyw:
Wszystkie nasze warzywa, a także kwiaty cukinii napełniamy farszem i zamykamy naszymi zamknięciami z talerza B
Tak przygotowane warzywa wkładamy piętrowo do garnka – idealny jest gliniany garnek, ale jeśli nie mamy takowego, to z powodzeniem może być każdy inny.
Całość przykrywamy kamieniami płaskimi i dopiero wtedy zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem z sumaka. Jeśli nie mamy sumaka, to zalewamy całość przegotowaną wodą, z wciśniętymi kroplami z połowy cytryny.
Jeśli nie mamy kamieni, wodę – wywar wlewamy bardzo ostrożnie, by nasze zakrycia warzyw nie odskoczyły nam.
Całość gotujemy około 45 minut w przypadku normalnego garnka, jeśli mamy gliniany, to gotujemy 90 minut.
I gotowe.

Smacznego!

 

Archipelagsmakow.pl,1

Archipelagsmakow.pl,2

Archipelagsmakow.pl,3

Archipelagsmakow.pl,4

Archipelagsmakow.pl,5

  • Marcin

    Ojej te kwiaty cukinii to chyba przebily wszystko 😉 PRZEcudowny pomysl !!
    Znowu jestem glodny 😉

    • admin

      to przyleć na Samos, odbiorę Cię z lotniska 🙂

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.