Gotuj z Samosią

Musaka

admin3 comments2261 views

To zdecydowanie najbardziej rozpoznawalne, greckie danie, przyrządza się je wyjątkowo długo, jest czasochłonne i oczywiście pyszne!

Podaję przepis, który przekazała mi moja sąsiadka Maria, rodowita Samianka. Przepis jest stosunkowo prosty, opatrzony zdjęciami tak, by każdy mógł spróbować sam przyrządzić to danie i mieć trochę smaków Grecji w swoim domu.

Podane proporcje są na jedną brytfannę 😉

 

Zaczynamy od bakłażanów – należy je pokroić, posolić i odstawić na godzinę, by puściły wodę.

20160829_100103_resized

W tym czasie przygotowujemy farsz mięsny:

Farsz mięsny:

pół kilograma zmielonego mięsa – ja używam wyłącznie wołowiny, ale świetnie się sprawdzi też wieprzowina.

dwie cebule drobno pokrojone

natka pietruszki

dwa ząbki czosnku

3 średniej wielkości pomidory drobno pokrojone lub starte malakserem (to drugie wygodniejsze)

Cebule szklimy na oliwie

20160829_100812_resized

dodajemy zmielone mięso i mieszamy
20160829_101619_resized

dodajemy zmiksowane pomidory
20160829_101724_resized

na wierzch natka pietruszki i starty czosnek

20160829_101846_resized

solimy i pieprzymy do smaku – ja dodaję dwie kostki rosołowe, trochę ziół prowansalskich, nieco oregano, nieco ostrej papryki. Całość mieszamy – i mięso mamy gotowe.
20160829_102543_resized

w tym czasie nasze bakłażany powinny już puścić sok więc wycieramy je z góry papierowym ręcznikiem

20160829_105247_resized

Wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut – sprawdzamy widelcem. Ale – uwaga! w połowie tego czasu wyciągamy bakłażany i skrapiamy je z góry oliwą.

20160829_110947_resized

Można też przygotować bakłażany smażąc je na patelni, ale wówczas będą bardziej tłuste – co kto woli. Ja wybrałam opcję pieczenia bakłażana w piekarniku.

Kiedy to już mamy gotowe, przystępujemy do układania musaki, kolejność jest następująca:

Masło – smarujemy spód brytfanny

bułka tarta – sypiemy nieco na wierzch

20160829_111322_resized

pokrojone 3 ugotowane ziemniakami na plastry grubości maksimum 5 milimetrów – lub upieczone w piekarniku.

 

20160829_111830_resized

pierwsza porcja mięsa

20160829_111942_resized

bakłażan

20160829_112124_resized

ser mozzarella

20160829_112448_resized

bakłażan

druga porcja mięsa

20160829_112609_resized

pokrojone na plastry kabaczki – mi weszły tutaj 3 dorodne sztuki – można je wcześniej także upiec w piekarniku

20160829_113038_resized

mięso

na wierzch

sos beszamelowy.

20160829_120247

całość wsadzamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 45-50 minut – aż wierzch się zarumieni

20160829_130116_resized

Przepis na sos beszamelowy do musaki:

ćwierć kostki masła – rozpuścić w rondlu

dodać ze trzy łyżki mąki

mieszać

wlać pół litra mleka – albo i nawet 3/4 litra, chodzi o to, by sosu było dużo

rozbełtać ciągle mieszając

dodać gałkę muszkatołową – jak mamy 😉 i/lub ostrą paprykę

dodać 3 surowe żółtka

dodać 10 dkg mozarelli lub innego sera

mieszać, póki nie zgęstnieje.

I sos jest gotowy.

Całość zajmuje około 3 godzin, ale za to jakie to pyszne! no i co ważne, wszystkie składniki możecie kupić w Polsce.

Smacznego!

PS. musaka po wyjęciu z piekarnika musi “odstać”, wg mojego doświadczenia po prostu do ostygnięcia, potem na trochę do lodówki i już będzie trzymać formę “na baczność”, inaczej będzie się rozpływać.

Jeszcze raz podaję kolejność warstw w musace:

Masło

bułka tarta

ugotowane plastry ziemniaków

pierwsza warstwa mięsa

pieczone/smażone bakłażany

ser

pieczone/smażone bakłażany

druga warstwa mięsa

plastry kabaczka

trzecia warstwa mięsa

sos beszamelowy

 

  • Marcin

    Ale sie zrobilem glodny teraz ;-)) Brzmi pysznie!

    • admin

      pewnie w przyszłym roku zjesz 😉

  • Domi

    Taaaaak boskie to danie !! A jakbyście chcieli skosztować dania Greckie z polskim piwem polecam odwiedzić Epikairo w Vathy. https://www.facebook.com/Epikairo-642871232466512/?fref=ts . No i powodzenia na wyspie życzę, będzie ciekawie.

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.