Gotuj z Samosią

Kurczak w kolendrze

admin4 comments511 views

Takie coś innego, ani specjalnie greckie, ani trudne w wykonaniu, ale na pewno – Pyszne! Słowem – przedstawiam kurczaka w kolendrze 🙂 , specjalność na Samos 😉 .

Na dno naczynia żaroodpornego dałam:
– oliwa z oliwek
– połówka pokrojonej w plastry cebuli – czerwona
– świeża starta marchew – jedna
– dwie pokrojone w plastry piersi kurczaka
do tego:
– sól, pieprz, czerwona papryka ostra lub chili albo nawet – po całości – sos tabasco 🙂 .
Wymieszane i potrzymane około 20 minut w tej zalewie – marynacie.
Następnie dodałam:
– ćwierć kilograma pieczarek pokrojonych położonych na kurczaku,
– 5 ząbków czosnku powtykane miedzy kurczaka,
img-20161117-wa0005_resized_20161117_011906300
– cebulka szczypiorkowa ze szczypiorkiem
img-20161117-wa0004_resized_20161117_011906455
– zielona posiekana świeża kolendra
– jeden duży pomidor obrany ze skóry i pokrojony w plastry
na wierzch dodałam plastry młodej cukinii i posypałam nieco cynamonem.
img-20161117-wa0003_resized_20161117_011905558
Wszystko przykryte pokrywką i pieczone na wolnym ogniu przez 45 min – wszystko do piekarnika na raz!

Do tego można ugotować ryż basmati, po ugotowaniu pokropić sokiem z polowy limonki i zamieszać 🙂 , pyszności!

Po upieczeniu nałożyć ryż na połowie talerza, na drugiej kawalki kurczaka, a na ryż wyłożyć warzywka 🙂 . Udekorować natką pietruszki 🙂 , smacznego!

img-20161117-wa0002_resized_20161117_011905803

 

 

 

  • Marcin

    BARDZO SMAKOWITE ! 🙂 No i pieknie to wszystko wyglada 🙂

    • tak, pyszności, polecam zwłaszcza limonkę do ryżu, daje niesamowity smak!

      • Marcin

        Widze wino na fotografii – gratuluje doboru ! 🙂

        • no cóż…. wino to moja wielka słabość, nie potrafię oprzeć temu, co dobre 😉

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.