Gotuj z Samosią

Indyk na ostro w ananasie

admin1 comment521 views

Całkiem fajna potrawa świąteczna, przedstawiam indyka na ostro w ananasie 🙂

 Składniki:

udziec z indyka
mieszanka bakalii – 1 paczka
ostra przyprawa
sól
zioła prowansalskie
oliwa
ananas

Udziec lub podudzie wkładamy do naczynia żarodpornego i macerujemy – tzn. solimy, posypujemy ostrą przyprawą, ziołami prowansalskimi, polewamy i maczamy w oliwie – całość zostawiamy na dwie godziny.

Archipelagsmakow.pl,1

Archipelagsmakow.pl,2

Po dwóch godzinach obsypujemy bakaliamy

Archipelagsmakow.pl,3

obkładamy plastrami ananasa – jak na zdjęciu, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy minimum 90 minut – do dwóch godzin

Archipelagsmakow.pl,4

i gotowe

Archipelagsmakow.pl,5

Zapewniam, że indyk wychodzi smaczny, kruchy i miękki

podawać z ziemniakami, frytkami, kaszą czy ryżem – do wyboru

Archipelagsmakow.pl,6

  • Marcin

    Teraz pozostaje mi jedynie przeliczyc C na F, bo w USA kuchenki pokazuja temperature w Fahrenheicie:)
    I przyznam, ze od razu pomyslalem sobie o brzoskwiniach w puszce ;-))) Ciekawe, jakby taka wariacja smakowala 😉
    Ps. fajny przepis, dzieki za sugestie ! Z pewnoscia wyprobuje, musze tylko dorwac indyka i znalezc te kilka godzin 😉

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.