Gotuj z Samosią

Indyk na ostro w ananasie

admin1 comment617 views

Całkiem fajna potrawa świąteczna, przedstawiam indyka na ostro w ananasie 🙂

 Składniki:

udziec z indyka
mieszanka bakalii – 1 paczka
ostra przyprawa
sól
zioła prowansalskie
oliwa
ananas

Udziec lub podudzie wkładamy do naczynia żarodpornego i macerujemy – tzn. solimy, posypujemy ostrą przyprawą, ziołami prowansalskimi, polewamy i maczamy w oliwie – całość zostawiamy na dwie godziny.

Archipelagsmakow.pl,1

Archipelagsmakow.pl,2

Po dwóch godzinach obsypujemy bakaliamy

Archipelagsmakow.pl,3

obkładamy plastrami ananasa – jak na zdjęciu, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy minimum 90 minut – do dwóch godzin

Archipelagsmakow.pl,4

i gotowe

Archipelagsmakow.pl,5

Zapewniam, że indyk wychodzi smaczny, kruchy i miękki

podawać z ziemniakami, frytkami, kaszą czy ryżem – do wyboru

Archipelagsmakow.pl,6

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.