Gotuj z Samosią

Dżem z kumkuatu

admin1 comment208 views

Kumkuat, to taki niezbyt znany, a podobno bardzo zdrowy, owoc cytrusowy.

Dostałam ich… 5 kg, więc coś trzeba było z tym fantem zrobić, najlepiej dżem….

oto przepis.

20160114_145654_resized

20160114_150645

przekrajamy owoce na pół i wydłubujemy pestki, niestety jest ich dużo 🙁

potem wszystko zasypujemy cukrem

20160114_153534_resized 20160114_153949_resized

czekamy, aż owoce puszczą sok, ale nie będzie go zbyt dużo. pamiętajmy też, że to bardzo kwaśny owoc, więc cukru musi być dużo 😉 ja dałam 1 kg kumkuatu i pół kilograma cukru – taka proporcja.

następnie całość gotujemy….

20160114_154031_resized 20160114_154123_resized

i gotujemy….

długo, gdyż kumkuat ma na sobie też skórkę cytrusową, ona musi zmięknąć, mi to zajęło kilka godzin, najlepsze było, jak się wszystko skarmelizowało.

20160114_164101_resized

Smacznego!

 

  • Marcin

    Juz sam widok tych miniaturek pomaranczy (bo tak wlasnie je nazywam od wielu lat gdy pierwszy raz sie z nimi zetknalem) powoduje usmiech na twarzy;-)
    Dzemu nigdy nie probowalem, jestem bardzo zaintrygowany 😉
    Wyglada baaaardzo smacznie………………. niomniom

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.